L'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona presenta la nova guia per a la redacció de Plans Locals d'Habitatge (PLH)

L'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona ha publicat una nova versió de la Guia metodològica per a la redacció de plans locals d'habitatge (PLH). La guia té en compte les novetats normatives dels darrers anys –i particularment les determinacions del Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de Catalunya–, posa èmfasi en l'habitatge assequible i la renovació energètica, i introdueix noves font d'informació per millorar l'anàlisi.

Aquesta nova guia es va presentar durant la jornada d'habitatge: "Nous horitzons per a la promoció d'habitatge protegit i oportunitats en el sòl dotacional" celebrada el 10 d'abril. Aquesta nova versió ja està disponible en format llibre a la llibreria de la Diputació de Barcelona, i inclou diverses novetats que responen als canvis recents en el marc legislatiu i a les noves necessitats del sector.

Entre les principals actualitzacions, la guia s'adequa al nou marc normatiu, i d'una manera especial al Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de Catalunya, aprovat l'octubre del 2024 que estableix que el 15% dels habitatges principals de les zones de demanda residencial forta i acreditada estiguin destinats a polítiques socials d'aquí a 20 anys –el que es coneix com a Objectiu de Solidaritat Urbana. També exigeix que en el mateix termini el conjunt de municipis de Catalunya tinguin un parc de lloguer social del 9% –objectiu que s'eleva al 10,3% en el cas dels municipis declarats àrees de demanda residencial forta i acreditada. La nova guia vol facilitar el compliment d'aquests objectius.

A més, la guia posa èmfasi en la renovació energètica del parc d'habitatges. En línia amb les estratègies europees com l'Onada de Renovacions, la guia inclou com a àmbit d'actuació dels PLH la millora de l'eficiència energètica dels edificis per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i combatre la pobresa energètica.

Finalment, la guia incorpora noves fonts estadístiques i sistemes d'informació que permeten una millor anàlisi i planificació. Eines pròpies de l'Oficina d'Habitatge com l'Indi_mhab i el SI_REHAB, que faciliten la recopilació i visualització de dades municipals, o nous indicadors de l'estadística oficial, com les noves metodologies per estimar habitatges buits, es referencien per millorar la capacitat dels ajuntaments per prendre decisions informades i eficients en matèria d'habitatge, adaptar-se a un entorn en constant evolució i garantir polítiques d'habitatge més efectives i sostenibles.